Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didina ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink ją sunaikinsi santaiką, vienybę ir gerovę. Sunaikink ją užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę. (Mikalojus Daukša, 1599 m.)

Minint Gimtosios kalbos dieną visi Vilniaus krikščionių mokyklos mokiniai dalyvavo Raštingiausio mokyklos mokinio konkurse. Nuo mažiausių pirmokų iki vyriausių vienuoliktokų – visi rašė pradinių klasių ir lietuvių kalbos mokytojų parinktus diktantus. Nekantraudami, kol tekstai bus patikrinti, mokiniai laukė nugalėtojų. Kiekvienos klasės mokinys, padaręs mažiausiai klaidų, buvo apdovanotas diplomais ir saldžiomis dovanomis. Džiugu, kad yra mokinių, nedarančių nė vienos klaidos arba vos vieną kitą. Tikimės, kad šis konkursas skatins vaikus stengtis mokytis taisyklingos lietuvių kalbos ir jausti atsakomybę už savo gimtąją kalbą.

Taip pat mokyklos bendruomenė dalyvavo ir dailyraščio konkurse „Rašom!”. Norintys mokiniai ir mokytojai rašė konkurso organizatorių pateiktus tekstus dailyraščiu, o lietuvių kalbos mokytojų atrinkti darbai buvo išsiųsti organizatoriams.

 

Parengė lietuvių kalbos mokytoja

Rūta Bagdonienė