Gardi Vaisių šventė

Šiais metais įpusėjus auksiniam rudenėliui, mažieji Vilniau krikščionių mokyklos mokiniai ėmė ruoštis Sveiko maisto šventei, kuri buvo skirta vaisiams. Tiek vaikai, tiek jų tėveliai domėjosi, kuo gi žmogui naudingi obuoliai, kriaušės, slyvos, bananai, o ypač citrinos. Vaikai piešė savo klasės vaisius, mamytės kepė pyragus, o kartu visi susitiko šventėje, kuri vyko penktadienį, spalio 25 dieną.

Kol salėje mažieji šurmuliavo, už durų nekantravo dvi mielos vyšnaitės, nešinos užduotėlėmis, mįslėmis ir dėlionėmis. Lyg dvi sesutės po vienu stogeliu raudonskruostės vyšnaitės įėjo į salę, prisimindamos vasarėlę ir tai, kaip malonu buvo kojomis tabaluoti ant vyšnios. Jos išdavė paslaptį, kad išdykėlis vėjas pakuždėjo apie vaikučių ruošiamą vaisių šventę. Tad smalsumo vedamos atskubėjo išgirsti naujienų apie savo brolių ir sesių naudą žmonėms.

Pradžioje mokinukai puikiai atsakinėjo į vyšnaičių mįsles, dėliojo dėlionę iš vaisių pavadinimų, vardijo visus vaisius, kokius tik žino. Bet, pasirodo, jų esti kur kas daugiau, nei vaikai pažįsta ar yra ragavę. Tad vyšnaitės ir supažindino mažuosius su egzotiniais šiltų kraštų augalais, pristatydamos vaisius, kokių akyse neteko regėti: pasifloros, kertuotis, tamarindas, rambutanai ir kt.

Bet savo žiniomis vyšnaitėms nenusileido ir mažieji vaisių mylėtojai – kiekviena klasė ant scenos pristatė savo vaisių, pasakojo apie nuostabias jų savybes, vitaminus bei kitokią naudą žmonėms. Patys mažiausieji porino apie bananus, pirmokėliai dalinosi naujienomis apie slyvas, antrokėliai – apie stebuklingosios citrinos nepakeičiamą naudą, trečiokėliai mums priminė, kokia skani ir maistinga kriaušė, o ketvirtokai žavėjosi lietuviškuoju obuoliu.

Bet kad žinios neliktų bergždžios, guviosios vyšnaitės paragino pamiklinti vaikučius galveles ir liežuvėlius – tad vaikučiams teko atpažinti „nematomus“ vaisius pagal skonį. Vyšnaitės nepamiršo ir sporto naudos, tad surengė varžybas, leisdamos vaikams pamiklinti kojeles žaidžiant „Vaisių krepšinį“ bei rungtį „Nepamesk apelsino“. Smagiai pasportavus ir dar gavus prizų, vaikai nurimo žiūrėdami ketvirtokų parengtą spektaklį apie obuolius. Tačiau vyšnaitės neleido ilgai užsisėdėti, mat gardus iš kavinės sklindantis kvapas viliote viliojo paskanauti gardžiais vaisių patiekalais.

Visus kavinėje sugarmėjusius smalyžius pasitiko lūžtantys nuo rudens gėrybių stalai. Net galva apsisuko nuo noro paragauti tiek daug įvairių skanėstų. Buvo išties labai gardu. Nenusiminkite, jei jums neteko paragauti vaisių įmantrybių – stenduose būtinai rasite ne vieną „gardųjį“ receptą, o netrukus išvysite ir visą receptų knygą, tad galėsite patys pasigaminti, o gal net pristatyti kitoje rudenėlio šventėje.

Parengė Sonata Aleksandravičienė