Šaltuko spaudžiamą sausio 18 d. Vilniaus krikščionių mokyklos pradinukus ir atvykusius žiūrovus šildė pradinių klasių meninio skaitymo konkursas „Su knyga – per pasaulį“.

Reginį nežinomo autoriaus žodžiais pradėjusi Giedrė Vėžytė pakvietė pirmos klasės mokinį Kristupą pradėti meninio skaitymo konkursą. Gausiais plojimais palydėjus mažąjį skaitovą, į sceną buvo pakviesta 2 klasės mokytoja Violeta, kuri pasidalino, kokie gi kūriniai ją džiugino vaikystėje. Mokytoja į fantazijų pasaulį maloniai nėrė su knyga apie meškiuką Rududu, o paūgėjusi buvo pakerėta Merės Popins, kuri, greičiausiai, ir turėjo įtakos renkantis profesiją.

Po to į sceną iš eilės buvo pakviesti 2 klasės mokiniai. Abigailė Elžbieta skaitė ištrauką iš Kazio Binkio knygos „Meškeriotojas”, Matas – Teodoro Seuso Geiselio „Hortonas ir kasiukai”, Abija – Janošo „Panama labai graži”.

Mokytojai Giedrei pakalbinus 3 klasės mokytoją Sigutę, ji paatviravo, kad vaikystėje nežengdavo nė žingsnio be knygos. Kartą net į parduotuvę ėjo skaitydama knygą. Labai mėgdavo pasakas, o vėliau didelį įspūdį paliko Dž. Rodario „Čipolino nuotykiai“. Perskaičiusi šią knygą su kiemo vaikais nusprendė suvaidinti šios knygos ištraukas kiemo teatre.

Po mokytojos į sceną įžengė ir 3 klasės mokiniai. Jonas skaitė ištrauką iš Marijos Gripės knygos „Hugas”, Guoda – Astridos Lindgren „Mūsų visų Madikė”, Dominykas – Astridos Lindgren „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo”, Liepa – Astridos Lindgren „Lota iš Pramuštgalvių gatvės”. Pasirodo, trečiokai – Astridos Lindgren gerbėjai!

Kalbinama 4 klasės mokytoja Nijolė prisiminė, kad, visų pirma, susidraugavo su „Šuniukų abėcėle“, kurioje prie šuniuko taksiuko paveiksliuko rado savo vardą. Šis šuniukas mėgsta įvairius urvus, todėl įdomu tai, kad mokytoja taip pat nuo vaikystės mėgsta įvairius rūsius, požemius. Net vaikystėje, kur tik nuvykdavo, iš pradžių bėgdavo apžiūrėti rūsį. 1 klasėje Kalėdų proga dovanų gavo M. Vainilaičio knygą „Mano volungėlė“, kuri labai jaudino ir džiugino širdelę. Šią knygą – visai nemažą – mokytoja taip saugodavo, kad net kasdien nešdavosi į mokyklą. Tačiau vieną žiemos dieną, vaikui ją pastūmus, visa kuprinė skriete nuskriejo į vandens pilną griovį. Mokytoja tada puolė gelbėti ne kuprinę, ne pasiekimų knygelę, o savo mylimąją volungėlę. Paūgėjusi susižavėjo V. Žilinskaitės knyga „Kelionė į Tandadriką“, kuri pakerėjo veikėjų bendravimu.

Ir galiausiai į sceną įžengė vyriausieji – 4 klasės mokiniai. Nojus skaitė ištrauką iš Otfrydo Proislerio knygos „Plėšikas Hocenplocas”, Emilis – Astridos Lindgren „Lota iš Pramuštgalvių gatvės”, Ainis – Otfrydo Proislerio „Plėšikas Hocenplocas”, Oskaras Ignas – Susanos Tamaro „Papirofobija”.

Konkurso organizatoriai pateikė žiūrovams staigmeną. Pirmuosius savo meninio skaitymo žingsniu žengė ir mokyklos mažiausieji – parengiamosios grupės mokiniai – Emilija ir Samuelis. Jie buvo palydėti garsiomis ovacijomis.

Vertinimo komisijai išėjus skaičiuoti balų ir rinkti geriausiųjų, mokiniai salėje liko klausytis koncerto, kurį vedė muzikos mokytoja Milda.

Vertinimo komisijai, kurią sudarė direktoriaus pavaduotoja Jolanta, bibliotekininkė Rita, lietuvių kalbos mokytoja Rūta, 3 klasės mokytoja Sigutė, 4 klasės mokytoja Nijolė, teko nemažas išbandymas, tačiau po ilgų diskusijų apdovanojo nugalėtojus.

Komisijos pirmininkė lietuvių kalbos mokytoja Rūta, padedama kitų komisijos narių, pakvietė 2 klasės mokinę Abiją Tamoševičiūtę atsiimti sveikinimų ir prizų užėmus 1-ąją vietą tarp 1–2 klasių. Daugiausia vertinimo komisijos simpatijų pelnė 3 klasės mokinys Dominykas Račkovskij. 1-ąją vietą tarp 3–4 klasių užėmė Ainis Statulevičius.

Džiugu, kad mažieji myli literatūrą, mokytojai ir tėveliai padeda skleistis jų kūrybiškumui. Sėkmės nugalėtojams tolimesniuose etapuose!

Parengė lietuvių kalbos mokytoja Rūta Bagdonienė