Gegužės 23-27d. Vilniaus krikščionių mokykloje svečiavosi 23 mokiniai bei 3 mokytojai iš Helsinkio.

Vėlų pirmadienio vakarą prie į mokyklos kiemo aikštelę įsuko geltonasis autobusas su lauktais svečiais. 9 mūsų mokyklos mokinių šeimos sutiko priimti svečius ir greitai pasidalinę vaikus ir mokytojus visi išsiskirstė. Nors daugelį iš mūsų buvo širdyje neramu priimant svečius bei atveriant jiems savo namų duris, tačiau viskas pasirodė labia paprasta ir smagu. Pirmas vakaras praėjo labia greitai, mat visi buvo nuvargę; kas nuo pasiruošimo, kas po kelionės

Antradienis

Jau nuo šios dienelės prasidėjo greitoji, lietuviškoji, maratoninio tempo susipažinimo su Vilniumi bei jo apylinkėmis, su mūsų mokyklos ugdymu, programa.

Nuo pačio ryto svečiai buvo išskirstyti į klases ir turėjo puikią galimybę, kartu su mūsų mokiniais mokytis: biologijos, anglų kalbos bei kūno kultūros pamokose. Atlaikę šį išbandymą ir pasistiprinę lietuviškais pusryčiais iškeliavo į ,,Taikomosios dailės muziejų” susipažinti su Viktorijos laikų madomis, kilo į Gedimino bokštą. Grįžę į mokyklą pasuko į nuostabų gamtos prieglobstį Dūkštų ąžuolyno parke. Pasigrožėję nuostabia Lietuvos gamta, pakeliui pasiėmė mūsų mokinius ir nuvažiavo į Belmonto parka, kuriame kartu, draugiškai bandė įveikti aukščio baimę laipiodami medžiais. Kas neišdrįso, drąsino savo draugus pakėlę galvas ir šūkaudami drąsinančius žodžius.

Namo išsiskirstė jau vėlų vakarą, pavargę, bet laimingi.

Trečiadienis

Rytas buvo labai intensyvus mokymosi procesas: mūsų mokyklos mokiniai labai išradingai ir kūrybingai pristatė Lietuvą. Buvo padarytos šešios stotelės, kuriose suomiai turėjo išklausyti informaciją ir atlikti užduotis. Sporto stotelė, istorijos stotelė, geografijos stotelė, istorijos apie Vilnių stotelė, lietuviškų patiekalų stotelė ir ….

Apie šią veiklą svečiai atsiliepė labai gerai, juos sužavėjo mokinių kūrybingumas ir geras pasiruošimas.

Po pietų savo šalį pristatė suomiai.

Po pristatymų ir sočių pietų vaikai iškeliavo į ekskursiją po Vilniaus centrą atviru autobusu. Vaikų negąsdino niekas: nei kruša, nei lietus, nei šaltas vėjas. Po tokios ekskursijos, vis dėlto šaltukas nugalėjo ir svečiai atsisakė mūsų paruošto orientacinio žaidimo po Vilniaus senamiestį ir nukeliavome visi į prekybos centrą ,,Panoramą” , kuriame visas nuovargis ir sustingimas dingo.

Vakare išsiskirstę, susiėjome trumpam mokytojai pasidalinti dienos įspūdžiais.

Ketvirtadienis laukė dar intensyvesnis

Ryte kelionė į Rumšiškes. Jose svečiai buvo supažindinti su lietuviškais tradiciniais žaidimais. Grįžę atgal spėjo pažaisti savo atsivežto žaidimo „malkos”, apsilankė pilies gatvelėje , kurioje nusipirko atminimo suvenyrus ir nuskubėjo į ,,Akropolį”- linksmiausia dalis, apsipirkinėjimas. Mat suomių komandoje tebuvo trys vyrukai: du mokiniai ir mokytojas .